JU Srednja elektrotehnička škola
“Salih Salko Ćurić” Mostar

Posjeta prijateljskim školama u Istanbulu

Posjeta školama

U periodu od 17.10. do 23.10.2023. godine, članovi kolektiva, uprave i prijatelji škole, posjetili su prijateljske škole u Istanbulu. 

Prvi dan zvanične  posjete upriličen je doček u Opštini Üsküdar i prijem kod načelnika opštine zajedno sa članovima kolektiva prijateljske škole Haydarpaşa Okulu.

Također smo posjetili srednju školu za djevojčice (Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Tenzile Erdoğan), gdje su nam njihove svestrane učenice demonstrirale svoje međunarodno nagrađivane projekte iz robotike. Kroz razgovoru sa djevojkama one su nam poslale snažnu poruku kako se u savremenim vjerskim, a pogotovo ženskim školama, učenice potiču na razvoj kompetencija i osposobljavaju za daljnje školovanje iz raznih naučnih oblasti poput energetike, robotike, inžinjerstva...a sve to uz njegovanje tradicionalnih vrijednosti i veličanje uloge žena u društvu.

Drugi dan domaćini su upriličili prigodan turistički obilazak kulturno historijske baštine u užoj staroj jezgri grada kao i posjetu najstarijem Arheološkom muzeju na svijetu u Istanbulu.

Treći dan posjetili smo našu bratsku školu Haydarpaşa Lisesi. S obzirom na to da ona ima više svojih ogranaka, mi smo ih posjetili sve, i stručnu tehničku školu i školu koja radi po gimnazijskom planu i programu. Ovim putem im se zahvaljujemo na prelijepoj dobrodošlici. Za kraj dana posjetili smo najbolju tehničku školu u Turskoj, Atatürk Lisesi.

Posljednji dan naše službene posjete Istanbulu imali smo čast da provedemo u društvu uglednog advokata, a ujedno i jednog od alumni Haydarpaşa Lisesi, Tayfun beya. S njim smo posjetili Nurosmaniye džamiju kao i čuvenu Kapali čaršiju.

Dizajn i razvoj stranice: Sanjin Brajević i Tarik Čolić