JU Srednja elektrotehnička škola
“Salih Salko Ćurić” Mostar

Riječi Direktora

          Dragi učenici, poštovani roditelji/staratelji, saradnici i prijatelji škole, prije svega želim iskazati veliko zadovoljstvo što činite sastavni dio naše škole. Shodno ovom turbulentnom vremenu, kada mladi ljudi odlazeći iz naše države, dovode do smanjenog broja učenika u mnogim školama, naša škola u kontinuitetu bilježi rast broja upisanih učenika, a što me posebno veseli i osnažuje. Ponosim se činjenicom što sam na čelu ustanove čiji učenici postižu izuzetne rezultate na takmičenjima, a aktivno su uključeni i u mnoge projekte, te druge oblike društveno-korisnog rada. Naša škola ulaže ogorman trud kako bi svojim učenicima omogućila kvalitetno obrazovanje, koje će im pomoći i koristiti u nastavku školovanja.

          Zato se jako često postavlja pitanje šta je to što našu školu razlikuje od drugih. Iako na prvi utisak izgleda zahtjevna, JU Srednja elektrotehnička škola “Salih-Salko Ćurić” Mostar od svakog svoga učenika traži da prije svega pronađe /*najjači vlastiti potencijal. U društvu brzog tehničkog i tehnološkog razvoja u kojem živimo znanje postaje pitanje od ekonomske, političke i kulturološke važnosti, a ona znanja koja nemaju odgovarajuću primjenu u društvu, ili se ne koriste kako bi se stvorila nova vrijednost, zastarijevaju i neupotrebljiva su. Zato je sposobnost primjene znanja u praksi ključna kompetencija za moderno društvo.

          Naši učenici imaju priliku da kroz brojne nastavne i vannastavne aktivnosti usvajaju vještine neophodne pri oblikovanju njihove ličnosti. U našoj školi djeluju brojne sekcije iz ovih oblasti pa tako naši učenici postižu zapažene rezultate iz različitih predmeta i oblasti. Kao direktor škole, ponosan sam na rad i zalaganje svih naših učenika i profesora, kako u nastavnom, tako i u vannastavnom procesu. U širokom spektru naših zalaganja je kontinuirano poboljšavanje nastavnog procesa i uslova u kojima se nastava odvija. Naša škola može se pohvaliti opremljenim informatičkim kabinetima te primjenom novih tehnologija u većini predmeta.

          Smjelo i hrabro ulazimo u inovacije u nastavi u svrhu kvalitetnog nastavnog procesa. Ponosan sam i na kvalitetan nastavni kadar koji spremno prati nove zahtjeve savremenog obrazovanje, ali istovremeno ne zaboravlja tradicionalne vrijednosti našeg društva i države. Mi stasavamo u jednu veliku porodicu u kojoj svaka generacija ostavi jedan dio sebe, a ponese jedan dio nas. Naša škola je mjesto uvažavanja tradicije i prošlosti sa perspektivom modernog društva, gdje naši učenici imaju uslove da razvijaju mnoge osobine, kao što su odlučnost, empatija, samosvijest, kreativnost i spremnost na cjeloživotno učenje.

          Radujemo se svim njihovim postignućima, a na tom putovanju ih svi zajedno budno pratimo i bodrimo. Jer, od izuzetne je važnosti naglasiti da je u današnjem vremenu jako bitno razvijati empatiju kod učenika, objasniti im da drugačije ne znači lošije, da nemamo i ne možemo imati svi iste prilike i uslove u životu, ali da treba svakoga poštovati i dati mu priliku da pokaže svoje osobine. Samo na taj način, škole će biti sigurno mjesto gdje neće biti prostora za sukobe i gdje će svako dijete imati sigurno okruženje za razvoj.

          Vizija nam je da jačamo pozitivnu atmosferu u školi, međuljudske odnose, kao i timski rad. Naši učenici su temelj našeg društva pa im moramo obezbijediti sve što možemo, a to se prvenstveno odnosi na sigurnost, ravnopravan status svakog djeteta, te pomoć pri usvajanju sposobnosti, znanja i vještina. Od iznimnog značaja je da nastavimo jačanje saradnje porodice i škole, jer naša zajednička odgovornost jeste obrazovanje i odgoj naše djece. Naš odnos treba da se zasniva na istini i povjerenju, te pružanju međusobne podrške. Prioritet nam je da budemo škola koja će našim učenicima biti motiv za napredak i smjernica za uspjeh na svakom životnom polju. Obrazovati i odgajati mladog čovjeka danas, u svijetu napredne tehnologije, zaista je veliki izazov za sve.

          Svim našim sadašnjim i budućim učenicima želim poručiti da iskoriste sve mogućnosti koje im nudi naša škola, da vrijedno rade i izgrade dobro predznanje za buduće životne izazove, a u čemu će im podršku dati svi profesori, kao i svi članovi kolektiva JU Srednje elektrotehničke škole “Salih-Salko Ćurić” Mostar. Uz želju za kontinuiranim uspjehom naše djece, pozdravljam vas i želim vam svako dobro.

Direktor škole:

mr.sc. Jasmin Drljević

Dizajn i razvoj stranice: Sanjin Brajević i Tarik Čolić