JU Srednja elektrotehnička škola
“Salih Salko Ćurić” Mostar

Sekcije

Inovatorska Sekcija

Ciljevi Inovatorske sekcije uključuju obuku učenika za rad sa mikrokontrolerima, senzorima i elektronskim komponentama, kao i kreiranje 3D modela i njihovo štampanje pomoću 3D printera.

Učenici se ohrabruju da razviju svoj kreativni i istraživački potencijal, te aktivno učestvuju u kreiranju projekata baziranih na mikrokontrolerima i elektronskim komponentama smještenim u 3D printer kućištima. Sekcija također pruža mogućnosti učenicima da prikažu svoje praktične radove na takmičenjima i izložbama.

Informatička Sekcija

Informatička školska sekcija je izvanredna prilika za naše učenike da se upuste u svijet računarske tehnologije i programiranja. Kroz naše susrete, stičemo znanje o hardveru, sistemskim i aplikativnim softverima, različitim programskim jezicima, algoritmima i razvoju web stranica.

Cilj informatičke sekcije je da svi članovi budu motivirani i zainteresirani za informatiku gdje učimo jedni od drugih i podržavamo se u svakom koraku na našem putu učenja. Učenici su uključeni u različite školske aktivnosti!

Novinarska Sekcija

Nastavni plan i program ima za cilj upoznavanje učenika sa kulturom novinarskog stvaralaštva i funkcionalnim stilovima pisanja. Fokusira se na razvijanje kreativnih sposobnosti, mašte i vještina kritičkog mišljenja, a istovremeno njeguje nezavisno novinarsko pisanje. Učenici se podstiču da slobodno izražavaju i razvijaju samokontrolu i duhovitost.

Program uključuje čitanje i komentarisanje učeničkih radova kako bi se unaprijedile njihove vještine i razumijevanje novinarskog izražavanja.

Dramska i Recitatorsko-literarna Sekcija

Sekcija se fokusira na upoznavanje učenika sa kulturom dramskog stvaralaštva i osnovama dramskog istraživanja. Cilj mu je razviti njihove kreativne sposobnosti, maštu i vještine kritičkog mišljenja.

Dodatno, nastavni plan i program naglašava kultivaciju koncentracije i vještina javnog nastupa. Program također nastoji poboljšati percepciju, razmišljanje i sposobnost slobodnog izražavanja učenika, istovremeno podstičući emocionalno sazrijevanje.

Sportska Sekcija

Školska sportska sekcija je prilika za naše učenike da se bave sportom i razvijamo svoje tjelesne sposobnosti. Kroz naše treninge i natjecanja, stičemo ne samo fizičku snagu, već i timski duh, disciplinu i upornost. Naša sportska sekcija nudi razne vrste sportova koje možemo odabrati, kao što su nogomet, košarka, odbojka, atletika, stolni tenis i još mnogo toga.

Svaki sport ima svoje čari i izazove, a mi imamo priliku pronaći onaj koji nas najviše zanima i u kojem se najbolje osjećamo. Natjecanja su poseban dio sportske sekcije. Pružaju nam priliku da se takmičimo s drugim školama, pri čemu stičemo nova iskustva, poznanstva i prijateljstva.

Debatna Sekcija

Debatna sekcija je odličan način razvijanja vještina argumentacije i javnog govora. Učenici se suočavaju s različitim temama i uče kako da artikulišu svoje stavove na konstruktivan način. To je sjajan način sticanja izražavanja i samopouzdanja! Debatna sekcija je sjajna prilika da se učenici upuste u verbalne duele s drugim učenicima.

Cilj je istražiti različite teme, prikupljati argumente i učiti kako da ih prezentovati na jasan i ubjedljiv način. Također, kroz ovu sekciju dolazi do poboljšanja vještina timskog rada. Isto tako dolazi se do razumjevanja i slušanja drugih stavova. Debatna sekcija inspiriše i motiviše učenike da se bolje izražavaju i brane svoje stavove na jedan konstruktivan način.

Dizajn i razvoj stranice: Sanjin Brajević i Tarik Čolić