JU Srednja elektrotehnička škola
“Salih Salko Ćurić” Mostar

FIT Coding Challenge 2023 - 3 mjesto!

Jučer i danas (1.6.2023.-2.6.2023.) je bilo jako uzbudljivo na Fakultetu informacijskih tehnologija, gdje se održava 16. po redu FIT Coding Challenge.

U kategoriji Programiranje igara (Game Development) naš učenik trećeg razreda Nedim Krpo sa nazivom igrice "TwoSquared" osvojio je visoko treće mjesto.
 
U nastavku ovog teksta možete pročitati Nedimovu priču kako je došlo do realizacije ovog projekta...
"Projekat je nastao iz dosade, na dežuri. Nije bilo priče, samo dva kvadratića koja skaču i pucaju. Svidjelo mi se kako izgleda da crveni i plavi kvadratić prelaze neku prepreku, a u početku je bila jedna prepreka, i tako sam krenuo u razvoj igre.
Odmah sam napravio prototip prvog levela, koji je imao nekoliko prepreka, a zatim sam morao napraviti UI da bi igracima bilo jasno šta rade. Projekat je dobio naziv "TwoSquared" ("Dva na kvadrat") zato sto su igrači, ustvari, kvadrati. Sam naziv nije povezan sa pričom, jer je priča nastala kasnije.
 
Na samom početku vidimo Lanu koja piše roman o svijetu bez boje, ali kad završi, nestanu boje. Nestala je zelena boja iz RGB sistema, a crvena i plava moraju da je vrate".
 
 
Na projektu sa mnom su učili i radili učenici I2 odjeljenja, a posebno se istakao učenik Said Malović, koji je dao prvi prijedlog za priču i samim tim doprinjeo samom razvoju igre. Igrica trenutno ima dva u potpunosti funkcionalna levela, jos dva sa ograničenim funkcionalnostima (ne radi online, postoji par bagova itd.), i postoji skica za peti level.
U svakom levelu nalaze se nove prepreke i igrica treba da bude dinamična, tako da zahtjeva brzo razmišljanje. Radujem se daljnjem razvoju igre, kao i novim izazovima.
 
Igrica se moze preuzeti na www.gamejolt.com/@nesha47.
 
Što se tice takmičenja, želio bih da se zahvalim organizatorima, sponzorima, žiriju, takmičarima koji me guraju naprijed i svim poznanicima, a posebno svojoj JU Srednjoj elektrotehničkoj školi „Salih-Salko Ćurić“ i profesoru Saninu Tunoviću sto su omogućili da se takmičim i pokažem svoje znanje i kreativnost.
 
Iskrene čestitke Nedimu i sretno u daljnjem radu!
Dizajn i razvoj stranice: Sanjin Brajević i Tarik Čolić