JU Srednja elektrotehnička škola
“Salih Salko Ćurić” Mostar

Ekskurzija 2023

Ekskurzija koju smo nedavno imao priliku da iskusim bila je nezaboravna i prepuna uzbuđenja.

Ekskurzija koju sam nedavno imao priliku da iskusim bila je nezaboravna i prepuna uzbuđenja.
Naša avantura započela je autobusom, putujući kroz prelijepu Hrvatsku. Prva destinacija bila je Venecija, čarobni grad na vodi. Magični kanali, razgledanje prelijepih palača i posjeta čuvenom Trgu svetog Marka ostavili su na mene lijep utisak. Venecija je bila kao iz bajke, s njenim uskim ulicama i prelijepim mostovima. Svaki kutak grada odisao je historijom i umjetnošću.
 
Nakon Venecije, stigli smo u Lido di Jesolo, gdje smo prespavali prije nastavka naše ekskurzije. Idućeg jutra smo krenuli prema Veroni, još jednom prelijepom talijanskom gradu. Proveli smo nekoliko sati razgledajući čuvenu arenu i Julijin balkon, koji su svakako bili vrhunci posjete Veroni. Uživao sam u šarmu ovog grada i njegovoj bogatoj kulturnoj baštini.
 
Nakon Verone, krenuli smo prema Monaku, prestižnoj maloj kneževini na francuskoj rivijeri. Ušli smo u Monako oko ponoći i imali priliku prošetati kroz centar Monte Carla. Posebno me oduševila staza Formule 1, jer sam veliki ljubitelj sporta. Osjećaj hodanja istom stazom kojom su prošli najveći vozači kroz cijelu historiju bio je zaista poseban trenutak za mene.
 
Nakon Monaka, uputili smo se u Lloret de Mar, španski grad koji je bio naša baza tokom sljedeća četiri dana. Bilo nam je omogućeno slobodno vrijeme da uživamo u ljepotama Lloreta i njegovim prelijepim plažama. Vrijeme nas toliko nije služilo za sunčanje i kupanje, ali naravno da je bilo hrabrih u ekipi koji su se zabavili i u moru, ipak ekskurzija je hehe. Šetnje duž obale i odlazak u klub bili su samo neki od načina na koje smo se opustili i uživali tokom boravka u ovom primorskom gradiću. Također, imali smo priliku prisustvovati koncertu jednog od mojih omiljenih pjevača Dine Merlina u Gironi, što je bio dodatni bonus i trenutak koji ću pamtiti zauvijek.
 
Proveli smo i 2 dana u Barceloni. Posebno sam oduševljen sam što sam imao priliku posjetiti stadion mog omiljenog kluba Barcelone, i doživjeti atmosferu jednog od najprestižnijih fudbalskih stadiona na svijetu. Obilazak stadiona Spotify Camp Nou bio je nevjerojatan doživljaj za mene kao navijača.
 
Nakon nezaboravnih trenutaka provedenih u Barceloni, vrijeme je došlo da se zaputimo natrag kući. Ali putovanje natrag nije bilo ništa manje uzbudljivo. Umjesto autobusom, vraćali smo se kruzerom do Italije, što je za mnoge bio prvi put da iskusi putovanje morem. Proveli smo 24 sata na otvorenom moru, uživajući u prelijepim pejzažima i osjećaju slobode koji pruža more. Taj povratak kući bio je zaista poseban završetak naše ekskurzije.
 
Prije nego što smo se vratili u Bosnu i Hercegovinu, imali smo priliku posjetiti Firencu u Italiji. Iako smo tamo bili samo par sati, u noćnom terminu, to je bilo dovoljno da osjetimo duh ovog prelijepog grada. Prošetali smo njegovim ulicama, divili se impozantnoj katedrali i iskusili talijansku kulturu na svoj način i trčali do McDonald'sa. 🙂
 
Konačno, s puno lijepih uspomena i nevjerojatnih iskustava, završili smo našu avanturu i krenuli natrag kući. Svi smo stigli sretno i sigurno, noseći sa sobom nezaboravne trenutke i nova prijateljstva koja smo stekli tokom putovanja.
 
Ova ekskurzija me inspirisala da nastavim istraživati svijet, nastavim upoznavati nove ljude i otvarati se prema drugim kulturama. Hvala školi što nam je pružila ovu nevjerojatnu priliku i nadam se da će i budući učenici moći iskusiti ono što smo mi.
 
- Amar Obradovic, III1
 
Dizajn i razvoj stranice: Sanjin Brajević i Tarik Čolić